3+ бързи източника на увереност

Запитвали ли сте се откъде уверените хора черпят такава увереност.
От три необичайни места.
  • От усмивката,
  • От думите, които си казват,
  • Подготовката – за това да бъдат уверени, от това, че всеки ден правят по нещо трудно ново, или нещо, които ги кара да наскачат себе си.

ser_single1-min

Усмивката за увереност

Сигурно е, че сте чували много пъти за усмивката. Но причината да действа толкова добре, е че тя “кара мозъка” ни да произвежда хормони на щастието. Пол Екман, ученият, който превръща емоциите в наука, който пръв класифицира стотици видове емоции и обяснява кои лицеви мускули коя точно емоция формират, достига до удивителен  извод. Докато тренира с колегата си по цял ден кои лицеви мускули формират гняв, ужас, недоволство, и т.н., той забелязва, че и двамата се чувстват изключително потиснати и изтощени. Така прави силната връзка между физиологичните движения на лицевите мускули и емоциите – като потвърждава че мускулните движения предизвикват емоциите, не просто ги отразяват. Обратното също е вярно.

Затова усмивката не е просто небрежно движение на лицето, а силен сигнал за ума ни да изпитва радост. Тренирането на усмивка намалява до минимум усещането за страх и създава усещане за сила и увереност. Така, че усмивката е много лесен и добър начин за “хакване” на увереност. Разбира се, придружена с движения от другите мускули – тези, които поддържат стойката ни изправена и брадичката повдигната.

Вътрешният диалог за увереност

Увереността идва от един вътрешен окуражител, който много от хората свалят от трона на много ранна възраст. Представете си един твърд, но много добродушен треньор, който постоянно тича покрай играчите си и им подвиква: “Давай, браво, точно така! Супер! Направи го по-добре отпреди. Или пък – “Неее. Това не се получи. Дай още малко, направи го още веднъж, и пак, Добре, много по-добре. Чуден си! От теб ще излезе голям играч!”

Повечето от нас си имат един друг вътрешен глас, който ни говори доста по-неприятни неща. Но най-хубавото, е че можем да си инсталираме и двамата -а за да имаме приземяване и окуражаване. Защото вътрешният глас е това, което тече 24 часа в ума ни и определя 99% от действията ни.

Подготовката за увереност

Уверените хора всъщност са подготвените. Тези, които са чели дни наред, за да се подготвят с кого ще се срещат. Тези, които всеки път полагат допълнителни усилия, за да направят нещо по-качествено или по-добре, отколкото се очаква. Подготвените са тези, които търсят и правят трудни неща. Говорят за пръв път пред 1000 души. Рискуват нападки и критика, когато предложат нещо ново и смело. Правят всеки ден нещо, което не са правили вчера. Спазват обещанията си, дори когато им струва много допълнителни усилия.

Подготовката за увереност включва дълга поредица от малки, на пръв поглед незначителни действия, които обаче помагат да си кажеш: “направих това, ще се справя и с нещо по-голямо”. Които ти помагат да си кажеш “аз мога, защото вече рискувах и направих и това”, и натрупват история на успеха.

Подготовката за увереност включва и рискът да се провалиш в нещо, и да започнеш отново. И да повториш колкото пъти е необходимо, защото можеш, и защото знаеш, че няма друг път. Защото това си ти. Увереността идва и от усещането ти, че имаш мисия за изпълнение, че си на твоя път, че си полезен за другите, или просто си себе си.

За да превърнете своята увереност в инструмент, с който да печелите, можете да видите обученията ни, или да попитате как да я използвате максимално ефективно за разрешаването на конкретна ситуация от живота ви в момента, на 0885792525 или academy@sporazumenia.com.

Севдалина Александрова

Коментари: