3 безотказни начина да работим ефективно от вкъщи

Всички съвети за това как да улесним работата от дома могат да бъдат доста дразнещи, по една причина. Никой не знае какво е нашето положение. Дали имаме непрекъснато шумящи и искащи внимание деца, болни родители, партньори, които смятат, че сме си вкъщи и сме на разположение за всичко, което им е нужно….

Като хора, които са превърнали работата от вкъщи в рутина, можем само да споделим няколко неща, които просто работят – при всички обстоятелства. Да, ясно е, че е добре да имате обособено място – вашето лично работно пространство. Но ето и няколко необичайни препоръки, чийто ефект ще усетите бързо.

  1. Вземете си слушалки – те ще ви помогнат да “влезете” в режим “върша си работата”. Много често вкъщи използваме слушалките “за работа” дори без да включваме музика на тях. Те имат вълшебното свойство да казват на ума ни: “Щрак”, сега правим само това, което е пред нас, на компютъра. И звуците наоколо изчезват. Буквално.
  2. Направете си работно време на смилаеми “парчета”. Няма как работното време от вкъщи да е 4 или 8 часа накуп. Можете да имате 10 минути, преди да ви прекъснат, или да успеете да си откраднете цели 2 часа. Да, знам, че е трудно да се работи на 10-минутни отрязъци. И все пак – в 10 минути може да изчетете 3-4 кратки материала. В още 10 минути може да си нахвърляте бележки по тях. А в следващите 10 минути да организирате бележките  си в 4-5- подредени точки. И хоп – в последните 10 минути – да имате готов материал, статия, или каквото ви е необходимо. Това е само пример, и е ясно, че изисква малко тренировка, но прави чудеса. Защото дава на ума ви едно – завършени резултати.
  3. Това е трудно. Покажете на хората у дома, че сега е времето ви за работа. Че не сте на режим “вкъщи” – готови да сготвите, подредите, да отговаряте на всякакви въпроси, да ви пускат филми и т.н. Може да звучи твърдо, но можете да го направите и внимателно, като сте на линия за спешните и наистина важни неща – като за нуждите на децата в момента. И същевременно внимателно обясните, че останалите, неспешни неща, ще станат като си свършите работата – в Х часа. Посочете час, за да са спокойни хората до вас, че ще получат нужното.
  4. И най-трудното. Да покажем на ума ни, че е в режим “силен фокус”, и нищо наоколо не съществува, освен конкретната задача. Има един наистина лесен начин. Представете си, че решавате тест – за време. Че сте решили повечето въпроси, и ви остават 10 въпроса, за 10 минути. И просто трябва да ги решите и да натиснете – Предадено на 10-тата минута. За да не загубите всички решени дотук. Концентрацията и адреналинът ще ви дойдат естествено. Обещавам.
  5. Да сме постоянно във фокус изисква тренировка. Можем лесно да се разсеем с влизане във Фейсбук, писане на мейли, отговори на телефонни обаждания, да не говорим за пускане на телевизор. Затова най-важното е да тренираме този режим. Както когато не сме тренирали, не можем от първия ден да направим 50 лицеви опори. Но можем да започнем с 10 лицеви опори и с упорство, можем всеки ден да ги увеличаваме с по 3-5 отгоре. …. Така и с режима “на фокус” може да започнем от 10 минути за силен фокус и добре свършена работа и да стигнем до часове.

И можем да си позволяваме разпускания – 5-10 минути във Фейсбук, или похапване, на никого няма да навредят. Но е важно да са ограничени във времето, и да знаем къде са ни слабите места, на които можем да залепнем – като пуснатия телевизор, започването на почистване, или разговор с някой от близките, преди да сме свършили спешната задачка.

Така, на края на деня, ще имаме спокойно време за разговори, отпускане и забавления.

ПС. Всички тези насоки ще сработят само при едно условие – да ви е наистина важно това, което трябва да свършите.

Ако имате въпроси как да превърнете работата в удоволствие, което ви носи резултати, пишете ни на academy@sporazumenia.com.

Севдалина Александрова

Коментари: