За разрешаване на конфликти

Различното при конфликт

Когато не чуват разумните ти предложения. Когато отказват разговор. Или налагат вижданията си.

А е наложително да се вземе решение. Защото предстои раздяла, или разделяне на фирмата, или да се съберат спешно пари, или да се определи кой ще ползва и плаща за имота, или да се спре нетърпимо положение в екипа.

Най-голямата грешка при разрешаване на конфликт е да действаме като в обикновените разговори. Защото мозъкът е изключил от “разум” и е превключил на “автоматична защита”, при която няма чуване и разумни реакции. Конфликтите изискват от “обикновена резачка”, да включим на “електрическа” – за много по-бързи и ефективни действия. С които ще бъдем чути и видени.

Каква е стратегията на “електрическата резачка”

“Електрическата резачка” означава първо да си прочетем упътванията (които всички прескачаме). И след това да я пуснем в действие – като гледаме да се пазим и да свършим работа както трябва.

Подготовката – целите и психологията

“Прочитането на упътванията” е подготовката за разговора при конфликт. Да сме кристално наясно какво трябва да постигнем, и в какво сме готови да сме гъвкави. И какво ще се случи, ако не сработи нищо от вариантите. Кога имаме нужда от План Б и кога ще ни трябва и План В.

По-важното от подготовката е да преценим как да подходим към другия – психологическото “спечелване” е задължително, за да стигнем изобщо до разговор. Един от най-бързите начини е “Съгласен съм с теб за….”, но това е само една част от цяла система за предразполагане.

В разговора има едно ключово правило

Гъвкавост. След като си знаеш границите, и си помислил за различни форми да ги постигнеш, сега остава да слушаш другия. Да вникнеш къде го боли, и какво му е най-важно. Да му покажеш, че разбираш, и да слушаш внимателно къде се срещат вижданията ви.

В конфликтите най-много губят тези, които не слушат другия. И не са готови да адаптират твърдите си цели към нови начини за постигането им. “Например може де искам парите от дела от къщата си, за да си купя апартамент. Но ако другия няма да ми плати пари? Но има клиент инвеститор, от когото мога да си купя имот при много изгодни условия. Докато самият той ми изплаща по план парите от дела ми на части.” Това е само кратък пример. Най-важното е да се стигне до спокоен разговор в търсене на работещи решения за всички.

Защо обаче не се стига до спокоен разговор

Доверието е счупено. Именно затова, при конфликт ни трябват извънредни средства, с които да стигнем до същински разговор.

Какво да направите

Подготовка = целите + психологическия подход

Разговор – същото.

Как можете да ускорите резултатите си

Ако резултатите са наистина важни, можете да изберете да се подготвите като професионалист – съвместно с друг професионалист, който не е замесен емоционално в конфликта. За да ви помогне да използвате вече успешните си стратегии, и да избегнете грешките, които събарят резултатите.

В 60 минути изработваме стратегия, с пълен анализ на ситуацията, силните и слабите ви страни, и тези на другия. И най-вече – правим психологическата подготовка. За да влезете в преговорите подготвени. И да излезете с резултат, който можете да видите и измерите.

И ако изберете да го направим заедно, първо ни звъннете на 0885792525 или ни пишете на academy@sporazumenia.com, за да преценим заедно какъв е най-подходящият подход за Вашата ситуация и да Ви запишем час.